Çatı Isı Yalıtımı

Çatı ısı yalıtımı en az dış cephe ısı yalıtım mantolama kadar gereklidir. Çatılarda birçok ısı yalıtım malzeme seçenekleri mevcuttur. Bunlar taşyünü levhalar, camyünü şilte ve levhalar, eps köpük (genleştirilmiş polistren ısı yalıtım levhalar), xps köpük (extrüde polistren ısı yalıtım levhaları), cam köpüğü, poliüretan köpük, fenol köpüğü vb. birçok malzeme ismi daha ekleyebiliriz. Kendi görüşümüze göre en ideal çatı ısı yalıtımı malzemeleri taşyünü ve camyünü, diğerleri ise sonra gelir.

Çatı ısı yalıtımı bazen çatı mantolama, içten çatı mantolaması veya çatı altı mantolama ismi ile de adlandırılıyor, sonuçta burada temel amaç çatılarda ihtiyacımız olan ısı yalıtımı sağlamak, nasıl isimlendiriliyor pek önemi yok. Isı yalıtım malzemesi çatının eğimi vb. diğer kriterlere göre mertek üstü veya altı, çatı altı İzocam camyünü tarzı serilme veya çatı altı zemin betonuna mantolama şeklinde yapılıp üzerine şap vb. bir çok seçenekte uygulamak mümkün. Örnek Atermit’in veya Onduline’nin ürettiği oluklu çatı levhalarının aynı kalıbında levhanın altına tam öpüşecek şekilde ısı yalıtım levhaları da çatılara özel olarak üretiliyor. Sandviç panel tarzı ortası fabrikasyon ısı yalıtım malzemesi dolgulu hazır panellerde birçok binalarda tercih edilir.

Bir çatı hava almasa yada nefes olmasa taşıyıcı iskeleti tez zamanda çürür. O yüzden hava sirkülasyonu gerekli yerlere milimlik boşluklar bırakılmalıdır. Mesela kiremit çatılarda çatı aktarma yapılırken nem bariyeri ile kereste arasına milimlikte olsa boşluk bırakmak lazım. Diğer tip çatılarda gerektiğinde havalandırma ızgaraları ya da delikleri yağmur suyu almayacak şekilde çatının belirli yerlerine yapılır.

Çatılarda ısı yalıtım artık zorunlu hale geldi, çünkü hem yasalar bunu gerektiriyor hem de bina-konut satışlarında ve kiralamalarda mutlaka sorulan-aranılan bir kriter oldu. Artık devir hızlı değiştiği için insanlar her zaman her şeyin en iyisine sahip olmak ister. Belki bir zaman sonra mevcut kullandığımız ısı yalıtım malzemelerinden bazılarının yerine çok farklı yöntem ve malzemeler kullanabiliriz. Her şey değişim halinde doğanın yasası böyle, kimi zaman yavaş olur kimi zaman hızlı olur.

 

Copyright © Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği

Copyright © 2021 - bmtder.com
Beceri Kazanma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği

SORUMLULUK REDDİ
Bu yayının içeriğinden yalnızca Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği sorumlu olup, herhangi bir şekilde AB'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Dışişleri Bakanlığının, AB Başkanlığı'nın görüşlerini yansıttığı şeklinde yorumlanamaz.